Kukurydza konserowowa

Kategoria: Warzywa i przetwory

Kukurydza konserowowa
  na 100g 1 łyżka (15g)
Wart. energetyczna 102 kcal 15 kcal
Białko 2,9 g 0,44 g
Węglowodany 23,6 g 3,54 g
w tym cukry 3,04 g 0,46 g
Tłuszcze 1,2 g 0,18 g
w tym kwasy tłuszczowe 0,93 g 0,14 g
Błonnik 3,9 g 0,585 g
Sód 0,03 g 0,005 g

Wartość odżywcza kukurydzy konserwowej jest zdecydowanie niższa niż kukurydzy świeżej, której ziarna, zależnie od odmiany, zawierają 60-70% skrobi, 9-14% białka, 4-8% tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, witaminy D, E, A i K, zawierają niewiele witaminy C. W ziarnie znajdziemy sole potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, selenu i cynku oraz śladowe ilości kobaltu, jodu i bromu. Ze względu na obecność selenu, któremu towarzyszy witamina E, kukurydza ma duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych.

102 kcal

na 100g

Ocena

brak opinii
Zdrowe Zdrowe
top

Wartości odżywcze

Kalorie 102 5%
Białko 2,9g 6%
Węglowodany 23,6g 9%
Tłuszcz 1,2g 2%
% wskazanego dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej bottom

Polecane produkty z kategorii Warzywa i przetwory


Opinie użytkowników (0)

Opinie naszych użytkowników na temat wybranego produktu

Brak opinii użytkowników

Aby dodać opinię na temat produktu musisz się zalogować.

Aby spalić te kalorie musisz

Posiłek posiada 102 kcal na 100g. W przypadku zjedzenia 100g produktu i masie ciała 70kg musisz:

Jeździć 22 minut na rowerze
Biegać 11 minut szybkim tempem
Pływać 15 minut żabką
Spacer 29 minut lasem

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuję