Maślanka

Kategoria: Kefiry, jogurty

Maślanka
  na 100g 1 szklanka (240g)
Wart. energetyczna 45 kcal 108 kcal
Białko 3,4 g 8,16 g
Węglowodany 4,5 g 10,8 g
Tłuszcze 1,5 g 3,6 g
Błonnik 0 g 0 g

Bogata w wapń, występuje w niej tyle samo witamin z grupy B, co w mleku. Obecne w maślance kultury bakteryjne wytwarzają kwas mlekowy. Ten sam, który w większych ilościach znajduje się w jogurcie. Reguluje on przebieg procesów fermentacji w przewodzie pokarmowym, hamuje wytwarzanie chorobotwórczych mikroorganizmów, przede wszystkim wirusów, przyspiesza trawienie, wzmaga pracę jelit. Najcenniejszą zaletą maślanki jest niska zawartość tłuszczu. Maślanka nie zawiera cukru.

45 kcal

na 100g

Ocena

brak opinii
Bardzo zdrowe Bardzo zdrowe
top

Wartości odżywcze

Kalorie 45 2%
Białko 3,4g 7%
Węglowodany 4,5g 2%
Tłuszcz 1,5g 2%
% wskazanego dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej bottom

Polecane produkty z kategorii Kefiry, jogurty


Opinie użytkowników (0)

Opinie naszych użytkowników na temat wybranego produktu

Brak opinii użytkowników

Aby dodać opinię na temat produktu musisz się zalogować.

Aby spalić te kalorie musisz

Posiłek posiada 45 kcal na 100g. W przypadku zjedzenia 100g produktu i masie ciała 70kg musisz:

Jeździć 10 minut na rowerze
Biegać 5 minut szybkim tempem
Pływać 6 minut żabką
Spacer 13 minut lasem

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuję