Oliwki

Kategoria: Warzywa i przetwory

Oliwki
  na 100g 1 garść (45g)
Wart. energetyczna 125 kcal 56 kcal
Białko 1,4 g 0,63 g
Węglowodany 4,1 g 1,85 g
Tłuszcze 12,7 g 5,72 g
Błonnik 2,4 g 1,08 g

Indeks glikemiczny: 15 IG - niski indeks glikemiczny

Oliwki są głównym składnikiem diety śródziemnomorskiej, zawierają tłuszcz bogaty w cenny kwas oleinowy, należący do zdrowych jednonasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają wiązki polifenolowe - odpowiedzialne za wymiatanie wolnych rodników i działanie ochronne i odmładzające. Wartościowym składnikiem oliwek jest też błonnik, który sprzyja pracy jelit i pomaga pozbyć się zalegających w przewodzie pokarmowym resztek. Zawierają też potas, magnez i wapń oraz witamię A i E. Wartościowym składnikiem oliwek jest też błonnik.

125 kcal

na 100g

Ocena

brak opinii
Bardzo zdrowe Bardzo zdrowe
top

Wartości odżywcze

Kalorie 125 6%
Białko 1,4g 3%
Węglowodany 4,1g 2%
Tłuszcz 12,7g 18%
% wskazanego dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej bottom

Polecane produkty z kategorii Warzywa i przetwory


Opinie użytkowników (0)

Opinie naszych użytkowników na temat wybranego produktu

Brak opinii użytkowników

Aby dodać opinię na temat produktu musisz się zalogować.

Aby spalić te kalorie musisz

Posiłek posiada 125 kcal na 100g. W przypadku zjedzenia 100g produktu i masie ciała 70kg musisz:

Jeździć 27 minut na rowerze
Biegać 13 minut szybkim tempem
Pływać 18 minut żabką
Spacer 36 minut lasem

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuję