Krewetki duszone w białym winie

Kategoria: Owoce morza i przetwory

Krewetki duszone w białym winie
  na 100g 1 porcja (350g)
Wart. energetyczna 119 kcal 417 kcal
Białko 23 g 80,5 g
Węglowodany 2 g 7 g
Tłuszcze 2 g 7 g
Błonnik 0 g 0 g
Sód 0,947 g 3,315 g

Indeks glikemiczny: 5 IG - niski indeks glikemiczny

Przepis:
700 g dużych krewetek
½ szklanki oliwy z oliwek
sól morska
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 szklanka koniaku
sok z 1 dużej cytryny
świeżo zielony pieprz
Opłukać krewetki i osuszyć je papierowymi ręcznikami. W żeliwnym naczyniu rozgrzać oliwę na ostrym ogniu i wrzucić na nią krewetki. Smażyć przez 5-6 minut, obracając w oliwie, aż skorupy staną się intensywnie czerwone i w końcu zbrązowieją. Posolić obficie, wlać do naczynia wino i koniak, odczekać, aż krewetki wchłoną bulgoczący płyn. W zależności od rozmiaru krewetek zajmie to 2-3 minuty. Zdjąć naczynie z ognia, polać krewetki sokiem z cytryny oraz posypać obficie pieprzem. Podawać w naczyniu żaroodpornym wraz z dzbankiem schłodzonego białego wina.

119 kcal

na 100g

Ocena

brak opinii
Bardzo zdrowe Bardzo zdrowe
top

Wartości odżywcze

Kalorie 119 6%
Białko 23g 46%
Węglowodany 2g 1%
Tłuszcz 2g 3%
% wskazanego dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej bottom

Polecane produkty z kategorii Owoce morza i przetwory


Opinie użytkowników (0)

Opinie naszych użytkowników na temat wybranego produktu

Brak opinii użytkowników

Aby dodać opinię na temat produktu musisz się zalogować.

Aby spalić te kalorie musisz

Posiłek posiada 119 kcal na 100g. W przypadku zjedzenia 100g produktu i masie ciała 70kg musisz:

Jeździć 26 minut na rowerze
Biegać 13 minut szybkim tempem
Pływać 17 minut żabką
Spacer 34 minut lasem

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuję