Ciasto drożdżowe z owocami

Kategoria: Ciasta, desery

Ciasto drożdżowe z owocami
  na 100g 1 porcja (120g)
Wart. energetyczna 383 kcal 460 kcal
Białko 8 g 9,6 g
Węglowodany 58,5 g 70,2 g
Tłuszcze 13,6 g 16,32 g
Błonnik 1,8 g 2,16 g

Indeks glikemiczny: 60 IG - średni indeks glikemiczny

Przepis:
Do naczynia wsyp pokruszone drożdże 50g, dodaj 2 łyżki cukru, 50 ml letniego mleka oraz 2 łyżki mąki. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. Do drugiego naczynia wsyp resztę mąki ok. 460g, cukru 140g, sól, aromat waniliowy, wlej 200ml letniego mleka oraz dodaj wyrośnięte ciasto (rozczyn drożdżowy). Wszystkie składniki wymieszaj wraz z rozpuszczoną margaryną. Oprósz stół mąką i wyłóż przygotowane ciasto. Wyrabiaj je ręcznie, do momentu, aż zacznie "odchodzić" od rąk. Tak przygotowane ciasto oprósz mąką, zawiń w czystą serwetkę i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto będzie gotowe, gdy podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć je ręcznie jeszcze raz, włóż do foremki najlepiej prostokątnej i ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Przygotuj kruszonkę łącząc ze sobą 100g mąki, 50g cukru i100 g margaryny. Na ciasto wyłóż jagody i maliny (ilość wg uznania), posyp kruszonką i wstaw do piekarnika.

383 kcal

na 100g

Ocena

brak opinii
Zdrowe Zdrowe
top

Wartości odżywcze

Kalorie 383 19%
Białko 8g 16%
Węglowodany 58,5g 22%
Tłuszcz 13,6g 19%
% wskazanego dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej bottom

Polecane produkty z kategorii Ciasta, desery


Opinie użytkowników (0)

Opinie naszych użytkowników na temat wybranego produktu

Brak opinii użytkowników

Aby dodać opinię na temat produktu musisz się zalogować.

Aby spalić te kalorie musisz

Posiłek posiada 383 kcal na 100g. W przypadku zjedzenia 100g produktu i masie ciała 70kg musisz:

Jeździć 82 minut na rowerze
Biegać 41 minut szybkim tempem
Pływać 55 minut żabką
Spacer 109 minut lasem

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuję