Cukinia zapiekana z parmezanem

Kategoria: Zapiekanki

Cukinia zapiekana z parmezanem
  na 100g 1 porcja (250g)
Wart. energetyczna 43 kcal 108 kcal
Białko 3,31 g 8,28 g
Węglowodany 3,42 g 8,55 g
Tłuszcze 1,81 g 4,53 g
Błonnik 1 g 2,5 g

Indeks glikemiczny: 50 IG - niski indeks glikemiczny

Przepis:
Pomidory: 500 g
Oliwa z oliwek: 10 g
Cukinia: 550 g
Ser parmezan 250 g
Czosnek - kilka ząbków

Cukinie kroimy wzdłuż na pół (lub na krążki). W razie potrzeby wybrać gniazdo nasienne. Za pomocą widelca delikatnie nakłuwamy cukinię w kilku miejscach, żeby lepiej wchłonęła oliwę. W miseczce mieszamy ok. 1/3 szklanki oliwy (lub odpowiednio mniej, w zależności od tego, ile mamy cukinii) ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Tą mieszaniną dokładnie smarujemy cukinie. Kładziemy na to plasterki pomidorów i posypujemy obficie startym parmezanem. Nie solić. Piec w gorącym piekarnika do zrumienienia.

43 kcal

na 100g

Ocena

brak opinii
Bardzo zdrowe Bardzo zdrowe
top

Wartości odżywcze

Kalorie 43 2%
Białko 3,31g 7%
Węglowodany 3,42g 1%
Tłuszcz 1,81g 3%
% wskazanego dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej bottom

Polecane produkty z kategorii Zapiekanki


Opinie użytkowników (0)

Opinie naszych użytkowników na temat wybranego produktu

Brak opinii użytkowników

Aby dodać opinię na temat produktu musisz się zalogować.

Aby spalić te kalorie musisz

Posiłek posiada 43 kcal na 100g. W przypadku zjedzenia 100g produktu i masie ciała 70kg musisz:

Jeździć 9 minut na rowerze
Biegać 5 minut szybkim tempem
Pływać 6 minut żabką
Spacer 12 minut lasem

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuję